Tosiaankin Internet on ollut merkittävä tekijä muutamassa kansannousussa, joissa sen voimaa ei voi kieltää. Nämä ovat kuitenkin olleet lähinnä diktatuurisia maita. Suomessa ei ole kovin montaa tapausta, jotka olisivat tulleet ilmi Internetin vapauden takia. Edelleen perinteinen media on se, joka tuo tärkeät asiat esille. Toki perinteinen media seuraa ja tarttuu ilmiöihin, jotka ovat nousseet Internetin kautta esille, eli nostaa ne laajempaan tietoisuuteen.
Kuitenkin ainakin omasta mielestäni Internetin kautta nousseet asiat ovat olleet melko merkityksettömiä, usein lähinnä jonkun julkkiksen huonosti muotoilemia sanomia. Eli sellaisia jotka ovat herättäneet vahvoja tunteita puolesta tai vastaan. Sen sijaan mieleeni ei muistu asioita, jotka olisivat verrattavissa median tutkivan journalismin esille nostamiin asioihin, eli sellaisiin joissa asiaa on selvitetty perusteellisesti ja asiapohjalta.
Hmm, olen aiemmin kritisoinut mediaa "sopulismista" (Mauno Koiviston lanseeraama termi), ja nykyisistä "klikkaa mua" -otsikoinneista. Ehkä täytyy myöntää, että vaikka kritiikillä on paikkansa, niin ei ainakaan Internet ole luonut parempaa vaihtoehtoa. Mutta nyt eksyin jo hieman aiheestani.
Internet tosiaan mahdollistaa tiedon haun, mutta onko se Internetin suosituin sovellus? Tällä hetkellä tuntuu, että sosiaalinen media (some) on se mitä ihmiset ymmärtävät Internetillä. Ja some ei tosiaankaan tarjoa tietoa siinä mielessä mitä asiatiedolla ymmärretään. Sen sijaan some tarjoaa kuplia, eli samanmielisten ihmisten kokoontumispaikkoja. Nämä kuplat sitten vahvistavat ihmisten olemassaolevia asenteita, koska samanmieliset ihmiset kannustavat ja antavat mukavaa positiivista palautetta. Eli somesta saadaan mukavia tunteita, ei järkiperäistä ajateltavaa. Näin vaalien ja punaviher- tai landepaukkukuplien jälkeen tästä tuskin tarvitsee antaa esimerkkejä.
Eli sen sijaan että vaikka Internet mahdollistaisi tietoyhteiskunnan, niin sen hienoin jalokivi onkin some, joka perustuu tunteisiin! Miten ihminen onnistuukin nostamaan tunneperäiset asiat aina etusijalle? Voiko joku tosissaan pitää ihmistä vielä viisaana (homo sapiens sapiens)? Vähän kuin nimeäisi linnun jalalliseksi olioksi. Oikeampi lajinimi ihmiselle taitaisi olla homo animi motus tai paremmin homo perturbatus, tunteellinen ihminen.