Periaatteista ei pidä keskustella, vaan aatteiden perusteista.Usein kun kaksi mielipidettä törmää eikä yhteisymmärrystä löydy, niin toinen osapuoli saattaa todeta asian olevan periaatekysymyksen. Tuntuu että tuolla sanalla "periaatekysymys" voidaan kieltäytyä kaikesta keskustelemisesta. Kun tuo kortti lyödään pöytään, niin yleensä se tarkoittaa avoimen keskustelun loppua.
Mitä "periaatteet" sitten yleiskielessä tarkoittavat? Sanakirjan mukaan periaate on "toimintaa tai ajattelua ohjaava perusajatus". Sanakirjan tekijä lienee ollut fiksu, eli kun periaate ohjaa ajattelua, niin eikö se tarkoitta että periaate on syntynyt jostain muusta kuin ajattelusta. Voisiko siis sanoa, että periaatteet ovat syntyneet tunteista? Se sopisi hyvin, sillä asioista, joihin ihminen suhtautuu tunneperäisesti, on hyvin vaikea keskustella. Tai voi niista keskustella, mutta se menee hyvin nopeasti väittelyksi.
Periaatteita löytyy useimmiten alueilta, joissa kaivattaisiin järjen käyttöä eikä tunteita, politiikka suurimpana esimerkkinä. Näillä alueilla tarvittaisiin toisten näkökantojen ja mielipiteiden ymmärtämistä, jotta asioita voitaisiin käsitellä tasapuolisesti. Toki järkevät poliitikot näin tekevätkin, mutta pohtiminen ei tunnu olevan nykyään muodissa, kun kaikki haluavat kärjistettyjä mielipiteitä ja vastakkainasettelua. Media jopa kärttää kynnyskysymyksiä, jotta asiat saadaan tuntumaan vetäviltä.
Miten sitten pitäisi keskustella, jos toinen lyö pöytään "periaate"-kortin? Ymmärryksen kannalta olisi hyvä yrittää saada selville mistä tämä periaate juontaa. Mutta jos toinen on jo tässä vaiheessa periaatteen vallassa, niin tuollainen keskustelu on mahdotonta. Oi tunteita, oi tapoja!