Yritetäänpä hieman lyhyempää ilmaisua, eli typistetään artikkeli sanonnaksi.
Vain ehdottomilla mielipiteillä voi muuttaa maailmaa.
Ja ettei tämä menisi liian lyhyeksi, niin tehdään virhe ja selitetään. Joku voisi esimerkiksi sanoa, että tieteellä voi muuttaa maailmaa eikä mielipiteillä, eli keksimällä fysiikan lain ihmiskunta muuttuisi. Mutta jos tehtäisiin kysely tavallisten ihmisten keskuudessa, että kuka keksi ensimmäisenä maan kiertävän aurinkoa, niin suurin osa vastaisi varmaan Galileo Galilei (1564-1642). Kuitenkin jo Nikolaus Kopernikus (1473-1543) esitti ajatuksen maan kiertämisestä aurinkoa, ja hän oli tietoinen Aristarcus of
Samoksen jo 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua esittämästä ideasta. Joten miksi siis Galilei on jäänyt historiaan, eikä ajatuksen oikeat keksijät? Koska Galilei oli
ehdoton paavinkin edessä ("se pyörii sittenkin"), kun taas Kopernikus uskalsi julkaista mullistavan ajatuksensa vasta kuolinvuonnaan.
Kaikki ajatukset tulee kyseenalaistaa, mutta omia ajatuksia kyseenalaistamalla oppii eniten. Ja oppiminen on jalompaa kuin opettaminen.
Opettajat varmaan kavahtavat tuota loppua, joten täytyy pehmentää etten vähättele opettamista. Mutta opettaminen itsessään on vain oppimisen tukemista, ja opettaminen ilman oppimista on tuhlausta. Ja sanonnan alun taidan jättää lukijan pohtimisen vastuulle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti