Poikkeus ei vahvista sääntöä, mutta esimerkki kylvää säännön idun.Onko kukaan koskaan selittänyt sinulle uutta asiaa teoreettisesti? Yksinkertainen esimerkki matematiikasta, kuvittele selittäväsi lapselle "laskemalla lukujen summa ja jakamalla se lukujen määrällä saadaan keskiarvo". Jos lapsella ei ole ennaltaan käsitystä keskiarvosta, niin tuota sääntöä on vaikea sisäistää eikä lause kerro mitään. Mutta kun otetaan esimerkki, luvut 4 ja 5, niin niiden keskiarvo on (4+5)/2 eli 9 jaettuna 2:lla eli 4 ja puoli. Kun ihminen saa näin havainnollisen kuvan asiasta, niin sen jälkeen tuon säännönkin tajuaa ja muistaa.
Sama pätee myös aikuisten asioissa. Asia on helpompi tajuta, jos siitä pystyy muodostamaan kuvan mieleensä, ja kuvan muodostaminen on helpompaa konkreettisilla ja tutuilla asioilla. Usein tämä johtaa myös siihen, että "säännöt" joita ihminen luo mieleensä, ovat paljon yksinkertaisempia kuin todellisuus.
Sama asia ilmenee myös esimerkiksi nettikeskusteluissa, varsinkin asioissa joissa muodostetaan stereotypioita monimutkaisista asioista. Ja varsinkin ihminen on monimutkainen. Joten kun vaikka joku esittää esimerkin, jossa johonkin ihmisryhmään kuuluva on tehnyt jotain, niin monille on luontaista muodostaa tästä esimerkistä sääntö, että kaikki tähän ihmisryhmään kuuluvat tekevät noin. Ja tämä taipumus on vielä vahvempi, jos kyseessä on asia johon halutaan uskoa, sillä tällöin vastaesimerkit jäävät poikkeuksina huomioimatta.
Yhdellä virkkeellä ei pysty esittämään mitään asiaa täydellisesti. Ei edes tällä.En tiedä johtuuko ihmisen tavasta ajatella tai hahmottaa maailmaa, mutta tuntuu olevan kovin yleistä tarve määrittää asiat yksinkertaisesti. Asiat halutaan sanoa lyhyesti ja kaikenkattavasti, ja pitää näitä sanottuja asioita sääntöinä. Pahimmillaan sen tarkoittaa asioiden yksinkertaistamista stereotypioiksi, jotta ne voisi käsittää. Mutta koska maailman asiat ovat monimutkaisia, ei niitä kattavasti pysty esittämään lyhyesti, vaan siihen tarvitaan useampia lauseita. Samalla niistä kai katoaa hohdokkuus ja mielenkiinto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti