Kun näet mitä ihminen pitää tärkeänä, tiedät missä hän on hyvä.Negatiivinen ihminen kai voisi kääntää tuon ylläolevan sanonnan toisinpäin: kun näet mitä ihminen ei pidä tärkeänä, tiedät että hän ei ole hyvä siinä. Helpoin esimerkki tästä lienee lasten ja nuorten koulunkäynti, jos jokin aine ei suju (vaikkapa kielet), niin selityksiä sen hyödyttömyydestä kyllä löytyy. Mutta toisaalta jos sama henkilö on hyvä vaikkapa matematiikassa tai käytännöllisissä aineissa, on asenne siihen ihan toisenlainen. Aikuisilla ihmisilläkin näkee samanlaista käyttäytymistä, mutta usein he osaavat peittää sen paremmin, tai sitten aikuisille tulee harvemmin tilanteita joissa he joutuisivat käyttämään huonosti osaamaansa taitoa.
Kun miettii ihmistä tunneohjautuvana olentona, niin tuo ylläoleva on helppo ymmärtää. Ihminen hakee toiminnassaan onnellisuutta ja mielihyvää eli hyviä tunteita, ja käyttää usein järkeään vain keksimään tekosyitä toiminnalleen. Ja koska nykykulttuurissa tunteiden näyttäminen on tabu, niin ihmiset siis perustelevat toimintaansa järkiperäisin syin, ja asian "tärkeys" antaa vaikutelman ajattelusta.
Ensimmäinen mietinnän aihe tuossa on, että onko "tärkeys" tai "prioriteetti" sitten jonkinlainen absoluuttinen fakta tai totuus? Vai ovatko ne vain eri näkökulmien arvottamista? Mutta tässä ollaan niin lähellä ketjupäätelmää, joten jätetään tämä vain lukijalle pohditavaksi, toisena näkökulmana aiheeseen.
Mitä tästä sitten voisi oppia? Taaskaan on turhaa opettaa ja muuttaa toisia ihmisiä, sillä oppia ei voi toisiin ihmisiin kaataa, vaan oppi täytyy imeä itse. Joten mitä minä voisin tuosta oppia, jotta kehittyisin ihmisenä? Itselleni ehkä tärkein vastaus on, että vaikka pidän joitain näkökulmia tärkeinä, niin silti pitäisi yrittää ymmärtää toisten näkökulmia. Mutta onko alun sanonnan perusteella tuosta opista siis pääteltävissä, että olen jo hyvä tuossa asiassa? Eli päädyn itse eräänlaiseen kehäpäätelmään?