Putin toimii kuin Hitler aikoinaan. Eikö ihminen ole oppinut mitään, toistuuko historia taas?
Ihmisillä tuntuu olevan vahva kehitysusko, eli nykymaailman uskotaan olevan paljon parempi kuin vanhojen aikojen. Esimerkiksi ensimmäisen ja toisen maailmansodan aiheuttaneita virheitä ei enää toistettaisi, koska ihminen voi oppia historiasta. Sen vuoksi esimerkiksi Venajän ja Ukrainan tilanne tuntuu aiheuttavan hämmennystä ihmisissä. Ja vastaavanlaisia tilanteita syntyy vaikkapa eri uskontokuntien ja kansanryhmien välille. Eli miksi ihmiset kuitenkin toimivat samoin kuin ennen ja uskovat samanlaisia valheita?
Onko maailma ja ihmisten yhteiskunta sitten nykyään parempi kuin historiallisina aikoina? Kun ajatellaan vaikkapa ihmisten elinikää, orjuuden häviämistä sekä tiedon, tasa-arvon ja vapauden lisääntymstä, niin vastaus voi olla vain kyllä, kehitystä on tapahtunut parempaan suuntaan. Mutta miksi sitten joissain asioissa toimitaan yhä samoin kuten ennen?
Kun yhteiskunta ja teknologia on kehittynyt huimasti historian saatossa, tuntuu että ihmiset luulevat myös ihmisen kehittyneen vastaavasti. Eli koska ihmisistä koostuva yhteiskunta on kehittynyt, niin sen täytyy tarkoittaa että myös ihminen on parempi kuin ennen. Eli ikäänkuin koska ennen 1+1 oli 2, mutta koska nyt vastaus on kolme, niin täytyy olla sitten 1,5+1,5=3. Mutta onko kuitenkaan näin?
Ihmiset taitavat pitää entisiä ihmisiä huonompina kuin nykyisiä, vaikkei itse ihminen ole juurikaan muuttunut vuosisatojen tai tuhansien aikana. Ehkä osasyy nykyihmisen parempana pitämiseen on siinä, että
kaikki ovat parempia kuin muut, eli muita ihmisiä pidetään huonompina kuin itseä, ja entisajan ihmiset ovat erityisesti muita ihmisiä. Toinen syy voi olla tietämättömyys, eli kun historian ihmisistä tiedetään vain vähän, niin ihmiskuva jää hyvin yksipuoliseksi. Osansa yksipuoliseen ihmiskuvaan luo varmaan historialliset spektaakkeli-elokuvat, jotka perustuvat puutteellisiin tarinoihin. Eli koska entisajan ihmisistä ei ole täydellisiä omaelämnkertoja, jotka paljastaisivat ihmisten tunteet ja ajatukset, niin sellaisia ei osata edes kuvitella.
Jos kuitenkin otetaan esimerkiksi antiikin suuret ajattelijat, vaikkapa Aristoteles etunenässä, niin uskon että he olisivat neroja jos syntyisivät nykyaikaankin. Mutta jos nykyajan keskiverto länsimainen ihminen syntyisi Antiikin aikaan ilman nykyaikaista koulutusta, niin uskon ettei hän eroaisi sen ajan ihmisistä mitenkään.
Kun vanhoilla ja nyky-yhteiskunnilla on eroja ja nykyajan yhteiskunnat ovat parempia kuin vanhat, niin on suuri houkutus ottaa tuosta kunnia ja päätellä nykyihmisten olevan parempia kuin entisten ihmisten. Uskon kuitenkin että erot johtuvat pelkästään yhteiskunnan rakenteista ja erityisesti koulutuksesta sekä yhteistyöstä. Tiede on hyvä esimerkki tästä, sillä nykyään lähes poikkeuksetta kaikki keksinnöt ovat vain asioiden edelleenkehittämistä ja vanhojen asioiden soveltamista uusissa ympyröissä. Suuria vallankumouksellisia yhden ihmisen ajatustyön pohjalta syntyneitä keksintöä syntyy todella harvoin. Kaikki tutkijat saavat aikaisempien tutkojoiden työn tulokset valmiina käsiinsä, eikä heidän tarvitse aloittaa lähes nollasta kuten historian tutkijoiden. Ja se on suuri etu.
Joten jos nykyajan yhteiskunta on tämän kaiken perusteella parempi kuin entiset, niin miksi sitten kuitenkin ihmiset tekevät edelleen samoja virheitä? Miksei historiasta osata oppia?
Oma vastaukseni varmaan tuli ilmi jo tuossa aiemmin, itse ihminen ei ole kehittynyt samalla tavalla kuin ihmisten yhteiskunnat. Ihminen toimii edelleen yhtä tunteiden ohjaamana kuin entisajan ihmiset. Vieraan pelkoa, kateutta ja muita vahvoja tunteita on edelleen helppo lietsoa ja saada ihmiset toimimaan vasten parempaa tietoa. Eli teknisiä tietoja ja taitoja pystyy oppimaan vanhemmilta ihmisiltä helposti, mutta omien tunteiden käsittelemistä ja ihmisenä olemista on paljon vaikeampi oppia. Ja se on tällä hetkellä ihmisten yhteiskunnan heikoin lenkki.
Mikä sitten auttaisi tähän ongelmaan? Voitaisiinko kouluissa opettaa ihmisenä olemista? Se tarkoittaisi kai jonkinlaista psykologian opettamista, mutta omasta mielestäni tärkein aihe olisi tunneälyn opettaminen. Eli ensin pitäisi tunnustaa, ettei ihminen ole loogisesti toimiva eliö, vaan päätökset perustuvat suurelta osin tunnereaktiohin. Mutta kun nykymaailmassa älykkyysusko on vahvoilla, niin tällaisen esittäminen nostaisi varmasti paljon vastustusta.