lauantai 3. toukokuuta 2014
Voiko järkisyin motivoida?
Oletko onnistunut toisten ihmisten motivoinnissa? Ovatko lapsesi alkaneet opiskelemaan koulussa innokkaammin? Huolehtiiko kumppanisi yhteisistä asioista nyt paremmin? Oletko saanut kaverisi lopettamaan tupakoinnin? Jos olet onnistunut luomaan heissä halun toimia paremmin, niin onnittelen.
Entä otsikon kysymys, voiko järkisyin motivoida? Toki voi puhua järkeä seurauksista ja siten vaikuttaa toisen päätökseen, mutta luoko se todellista motivaatiota? Todennäköisesti järkisyillä pystyy vaikuttamaan yhteen päätökseen (nyt en polta tässä tilantessa), mutta jotta saisi toisen muuttamaan käytöstään pysyvästi (en polta enää koskaan) tarvitsee yleensä luoda toisessa halun eli tunteen toimia toisin.
Jossain luki: "Ihmisen motivaatio koostuu niistä merkityksistä, joita hän asettaa elinympäristölleen, ulkomaailman houkuttavuudesta ja myös niistä tavoista, joilla ihminen pyrkii toteuttamaan halujaan." Merkitys, houkuttavuus, halut, ei juurikaan kuulosta järkiperäiseltä. Eli motivaatio tarvitsee tunnetta.
Joten lapsen motivointi opiskelemaan sen vuoksi että aikuisena tarvitaan koulutusta on tuskin kovin onnistunutta. Sen sijaan esimerkiksi saamalla hänet innostumaan itse asiasta tai muuten tekemällä itse oppimisesta mielihyvää tuottavaa, voi onnistua herättämään lapsessa pitkäikäisen halun opiskella.
Tunteiden luominen tai nostattaminen ei ole helppoa. Toki on ihmisiä, jotka ovat hyviä innostamaan toisia. Olet varmaan joskus ollut tilaisuudessa jossa asiastaan innostunut henkilö saa muutkin innostumaan. Innostuminen on kuitenkin eri asia kuin motivaatio, mutta jos innostuminen onnistuu osumaan henkilön sisäisiin ajatusmalleihin, voi seurauksena olla motivaatiota.
Mutta miksi sitten ihmiset yrittävät vaikuttaa toisiin järkisyillä? Onko toisen ihmisen tunteiden ymmärtäminen liian vaikeaa? Vai eikö sellaiseen ajatukseen vain ole totuttu, kun ihminen pitää itseään järkiperäisenä oliona?
Mutta miten motivoida itseään? Miten saada itsensä tekemään (haluamaan tehdä) jotain mikä ei ole aiemmin houkuttanut? Vastaus lienee kunkin omien merkityksien ja arvojen ymmärtämisessä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Pari TED-esitelmää, jotka liippaavat motivaatiota ja motivointia:
VastaaPoistahttps://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y
- Dan Pink: The puzzle of motivation
https://www.youtube.com/watch?v=AHfiKav9fcQ
- How to Make a Behavior Addictive: Zoë Chance
Suosittelen!
Kirsti Lagerspetz (Mitä tulee mieleen -kirjassa): "Tunteet eli emootiot ja motivaatio liittyvät siis toisiinsa siten, että miellyttäviä tunteita eli mielihyvää ovat tunteet, joita organismit havittelevat, ja epämiellyttäviksi sanotaan tunteita joita ne pyrkivät välttämään. Motivaatio on sitä, että tunteet ja niiden odotus ohjaavat organismin toimintaa."
VastaaPoistaMarkku Ojanen kirjassaan "Positiivinen psykologia" jakaa motivaation sisäiseen ja ulkoiseen. Ulkoiset palkinnot (palkkiot, kehumiset) vähensivät sisäistä motivaatiota (Edward Deci 1970). Plus muita tutkimuksia: Ryan&Deci 2001, Brown&Ryan 2004, Wehmeyer,Little&Sergeant 2011), joissa on samankaltaisia havaintoja.
VastaaPoista