Jos kirjoitat Googlen hakuun jonkin alkoholin käyttämiseen liittyvän saman, kuten alkoholismi, humalahakuinen tai alkoholiriippuvuus, niin Google ehdottaa noihin kaikkiin jatkoksi sanaa "määritelmä". Eli käytännössä suuri osa ihmisistä hakee tietoa onko oma tai läheisen juominen laskettavissa sellaiseksi joka osuu noihin ikäviin sanoihin.
Ja kun katsoo hakutuloksia, niin monella keskustelupalstalla kysytään noita määritelmiä, ja ihmiset ovat linkanneet tai kopioineet sinne samoja THL:n tai terveyskirjaston määritelmiä, jossa on suuntaa-antavia annosmääriä. Varmaankin monet ovat etsineet kunnes ovat löytäneet itselleen sopivan määritelmän, eli "kun join vain 4 annosta enkä 5, niin ei ongelmaa". Sillä olisi ikävä saada itselleen tuollainen leima. Tai ehkä läheinen ajattelee toisinpäin, "sillä on ongelma, kun se joi silloin 5".
Toisaalta jos lukee noita sivuja tarkemmin, niin noiden raja-arvojen lisäksi siellä on kysymyksiä alkoholin käytön vaikutuksista elämiseen. Ja jos esimerkiksi vastaat kahteen kysymykseen (neljästä) "kyllä", niin on syytä huolestua. Mutta jos onnistut vastaamaan kysymyksiin sopivasti, niin et saa tuota ikävää leimaa.
Eli noista kaikista paistaa läpi asetelma, että alkoholin käyttö on joko-tai, eli joko se on ongelma tai sitten kaikki on hyvin. Raja menee jossain, vähemmän käyttäminen on valkoista ja enemmän käyttäminen on mustaa. Hyvä ja paha. Ja jos saat valkoisen, voit jatkaa kuten ennen. Siksi ihmiset ovat kiinnostuneita tarkoista määritelmistä. Ja kaipa ihmisen on helppoa ymmärtää tuollainen kahtiajaottelu.
Mutta voisiko kuitenkin tämäkin asia olla täynnä erilaisia harmaan sävyjä eikä kahteen äärivaihtoehtoon kärjistetty? Olisiko se ihmisille paljon vaikeampi ymmärtää, että pienellä käytöllä tulee pieni haitta, ja isolla käytöllä iso haitta? Miksei esimerkiksi ole tehty käyttökyselyä, joka antaisi tuloksen vaikka numerona 0-100? Vai haluaisivatko ihmiset kuitenkin tuostakin luvusta tarkan rajan, että jos arvo on vaikka yli 75, niin sitten on ongelma? Eikä haluttaisi ymmärtää että 74 on huono myös.
Onko näissä määritelmien haussa kyse enemmän itsepetoksesta kuin ihmisen taipumuksesta mustavalkoiseen ajatteluun? Vai kuitenkin niiden yhdistelmästä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti