Kun syyllinen löytyy, niin syyn etsintä ei enää kiinnosta.Kun jotain tapahtuu ja löytyy henkilö (tai useampia) jotka ovat aiheuttaneet tapahtuman, niin julkisuudessa asian pohtiminen pysähtyy tähän. Esimerkiksi jos joku on ajanut ylinopeuden seurauksena kolarin, niin asiaa helposti kommentoidaan henkilökohtaisesti "tuollaisia ne xxxx-kuskit ovat". Tai joukkuepelissä jokin pelaaja tekee virheen jonka seurauksena vastapuoli voittaa, jolloin kyseistä pelaajaa haukutaan. Tai jos joku virkamies on tehnyt jonkun virheen, niin tämä henkilö tuomitaan ja halutaan vastuuseen. Puhumattakaan poliitikoista. Tai kansanryhmistä. Pääsääntöisesti kun "syyllinen" henkilö on löytynyt, niin ei pohdita enää miksi kyseinen henkilö on virheen tehnyt, vaan kyseinen henkilö (tai pahimmillaan koko ryhmä) tuomitaan "pahaksi".
Yleensä tapahtumiin on jokin looginen syy, sillä harvoin ihmiset tekevät "pahuutta" vain koska ovat "pahoja". Esimerkiksi ylinopeuteen voi olla syynä kiire johonkin. Pelin tuoksinnassa pelaaja saattaa olla väsymyksen takia hetken vähemmän valpas. Virkamies voi tehdä virheen, koska ei kiireiden ja työkuorman takia ehdi tutustumaan asiaan perinpohjaisesti. Kaikki asioita joitaa voi tapahtua kenelle tahansa, mutta sattuivat vain nyt tapahtumaan kyseiselle henkilölle.
Tarkoitanko siis ettei syyllisiä pitäisi laittaa vastuuseen? - En. Tarkoitan vain, että syyllisen löytämisen jälkeen olisi tärkeää myös selvittää miksi kyseinen henkilö on virheen tehnyt. Tällaisesta tiedosta todennäköisesti oppisimme paljon enemmän kuin pelkästä syyllisen tuomitsemisesta, josta emme opi mitään (mutta josta saamme pönkitettyä omaa itseämme). Sillä voihan olla, että moni muu on vaarassa tehdä saman virheen (jopa me itse), ja ymmärtämällä tuon syyn voitaisiin sitä käyttää paremmin estämään vastaavat virheet tulevaisuudessa.
Konkreettinen esimerkki voisi olla rangaistusten koventaminen. Kun syyllinen löydetään, niin yleensä aina nousee esiin kysymys ovatko rangaistukset tarpeeksi kovia. Kuitenkaan suuressa osassa rikoksia rangaistuksen pelko ei vaikuta estävästi, koska ne tehdään yleensä jonkin tunnekuohun vallassa, jolloin järkiperäinen ajattelu on mahdotonta. Siksi esimerkiksi kovien rangaistusten Yhdysvalloissa, joissa on esimerkiksi kuolemanrangaistus käytössä, ei rikollisuus ole pienempää kuin muualla, vaan jopa päinvastoin.
Mutta esimerkkien ei tarvitse olla noin äärimmäisiä, sillä samaa tapahtuu myös arkielämässä. Esimerkkinä vaikka se koululuokan häirikkö. Ei hän häiritse opetusta ilkeyttään, vaan koska ei osaa tai pääse siinä tilanteessa toteuttamaan itseään omalla tavallaan. Jos syyllisen sijasta löydettäisiin syy, voitaisiin kyseisen oppilaan opetus tehdä tälle toimivalla tavalla.
Pääsinpä aika helposti taas vanhaan mieliajatukseeni; ihminen ei ole rationaalisesti toimiva järkiperäinen kone, vaan tunteiden ja vaistojen ohjaama eläin.
Eli opetuksena itselleni: ei saa tuomita näitä ihmisiä jotka heti tuomitsevat syyllisen, vaan täytyy ymmärtää miksi he sen tuomion kärkkäästi julistavat. Sekin on tilaisuus oppia ihmisen käyttäytymisesta jotain, ja ehkä silloin osaisimme tehdä jotain joka todella vähentäisi tällaista syyllisten syyllistämistä. Ja maailma pelastuu...