Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa (yhden määritelmän mukaan). Tuon määritelmän mukaan paras poliittinen puolue olisi sellainen, joka hoitaa kaikkien asioita, siis yhteisiä asioita, parhaansa mukaan, tasapuolisesti yhteistä parasta etsien. Kuitenkin puolueet ovat joka puolella järjestäytyneet samanmielisten ryhmiksi ja ajavat usein tietyn kannattajakunnan etua. Toki tämä kärjistyy vain vaalien alla, järkevät ja analyyttisesti ajattelevat poliitikot toki hoitavat asioita vaalien välillä tasapuolisesti, kuitenkin oman maailmankatsomuksensa mukaisesti.
Uusi suomen kielen sanakirja määrittelee nuo termit kuitenkin seuraavasti:
Politiikka: hallituksen, kansanedustuslaitoksen, puolueiden ym. toiminta tiettyjen yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi, yhteiskunnallinen vallankäyttö
Puolue: Aatteellisia päämääriä ja aineellisia etuja (itselleen) ajava organisoitu samanmielisten ryhmittymäNuo määritelmät ovat realistisempia kuin yhteisten asioiden hoito eivätkä yritä luoda ylettömän kaunistelua kuvaa politiikasta.
Joten kun eri puolueet ajavat eri asioita, niin on hyvä että hallituksen kokoonpano vaihtelee aina välillä. Kun ensin yksi puolue tai ryhmittymä on ollut vallassa ja saanut ajaa omia asioitaan tai hienommin sanottuna hoitanut asioita oman maailmankatsomuksensa mukaisesti, niin on hyvä antaa seuraavalle vuoro. Näin kaikkien asioita tulee hoidettua ja eri näkökulmia otettua huomioon, vaikkei aina yhden vaalikauden aikana, niin pidemmällä jaksolla kuitenkin. Toinen vaihtoehto on nykyinen useamman puolueen koalitiohallitus, jossa asioiden hoitaminen on vaikeaa kun jokaisessa pätöksessä yritetään ottaa kaikki näkökannat huomioon. Ongelmansa molemmissa, mutta kummallakin tavalla hommat yleensä tulevat hoidettua.
Mutta miksi tämä länsimainen poliittinen järjestelmä on muotoutunut tällaiseksi? Miksei asioita voi hoitaa valistuneen diktaattorin tapaan, jokin puolueeton taho huolehtisi että kaikkien etu tulee huomioitua tasapuolisesti? Ehkä siksi, ettei sellaista yli-ihmistä löydy, joka pystyisi hoitamaan yhteiskunnan asioita tasapuolisesti. Ensinnäkin siksi, että kullakin on oma maailmankatsomuksensa, joka painottaa eri asioita eri lailla. Toiseksi yksi ihminen nyt ei ainakaan pysty tutustumaan kaikkiin asioihin, niin että pystyisi ottamaan kaikkien edun huomioon. Entä sitten joukko valistuneita ihmisiä, ne ehkä pystyisivät tutustumaan asioihin laajemmin?
Tuossahan jo lähestyttin nykyistä poliittista järjestelmää, vai lähestyttiinkö kuitenkaan? Erilaisia joukkoja valistuneita ihmisiä toki voitaisiin löytää ilman puolueisiin järjestäytymistä, ja äänestäjät voisivat valita vaaleissa vain uusia ryhmiä. Eli pihvi kysymyksessäni on, miksi puolueet koostuvat samanmielisistä ihmisistä jotka ajavat tietyjä tavoitteita eli usein tiettyjen ihmisten etuja, eivätkä ole vain asiantuntijoiden ryhmiä?
Tähän veikkaan syyksi ihmisten luonnetta, eli psykologisia syitä. Ensinnäkin samanmielisten porukassa on helpompi toimia, kun ei tarvitse pelätä jatkuvaa kyseenalaistamista. Tätä samanmielisten kokoontumista tapahtuu yhteiskunnassa joka paikassa, ihmisiä kerääntyy yhteen vaikkapa harrastusten tai muiten tärkeiden asioiden ympärille. Samanmielisessä seurassa on mukavampaa. (1) Siten puolueet keräävät samanmielisiä ihmisiä yhteen.
Toisaalta voitaisiin syyttää mediaa (sehän on nykyään muodikasta), joka kärjistää asioita, tuo erilaisuudet esiin ja pakottaa ristiriitoihin. Mutta kasvottoman median syyttäminen on vähän kuin salaliittoteoria, enkä niitä kannata. Joten ehkä on paras hakea tähänkin ihmisten käyttäytymiseen liittyvä teoria. Kun vaaleissa valitaan äänestämällä suosituin ryhmittymä johtoon, niin helpoiten ihmisten suosioon pääsee esittämällä selkeitä tavoitteita, jotka ihmiset voivat ymmärtää. Varsinkin erilaisilla tavoitteilla voidaan erottua muista ryhmittymistöä, ja saada omaviesti paremmin läpi ihmisílle. Sen sijaan jos olisi jokin "yleinen asiainhoitajapuolue" joka yrittäisi hoitaa kaikkien asioita, niin miten ihmiset voisivat ymmärtää mitä tämä puolue tulee tekemään hallituskaudellaan? Joten sellainen ryhmittymä ei saisi suosiota eikä tulisi valituksi. Siten ihmiset ovat kiinnostuneita eroavaisuuksista, ja media tuottaa mitä ihmiset haluavat lukea tai kuulla.
Mitä siis jää käteen? Nykyinen järjestelmä, jossa puolueet ovat profiloituneet eri asioiden taakse.
Joten miten siis äänestän? Olen niin sanottu liikkuva äänestäjä, en kannata mitään tiettyä puoluetta enkä varsinkaan halua sitoitua minkään yhden puolueen jäseneksi. Päätän vasta ennen vaaleja mikä näkökanta on tällä hetkellä ollut paitsiossa liian pitkään ja vaatisi enemmän painoa yhteisten asioiden hoidossa, ja äänestän sitten sen mukaan. Toki tässäkin seuraan omaa maailmankatsomustani, mutta se ei ole niin suppea että pakottaisi äänestämään aina jotain tiettyä puoluetta. Joskus se tarkoittaa myös vastavirtaan äänestämistä, eli voittaneita ennakkosuosikkeja ei välttämättä kannata äänestää.
(1) Tosin joku voisi huomauttaa, että esimerkiksi erilaisista ihmisistä koostuva työyhteisötuottaa parempia tuloksia kuin samanmielinen, koska asioita katsotaan erilaisista näkökulmista. Totta tuokin, mutta on myös riski siinä, että erimielisille asioista sopiminen on vaikeampaa, eikä yhteistyö toimi yhtä mukavasti kuin samanmielisten kesken.