perjantai 23. marraskuuta 2012

Tunteet pyörittävät maailmaa

Viikolla on näkynyt uutisia, että Nokian uusi Windows Phone -puhelin on ilmeisesti myynyt hyvin ja se on jopa loppunut kaupoista. Aika hyvin Nokialta, varsinkin kun jotkin asiantuntijat ovat spekuloineet että Windows-ekosysteemi tulee liian myöhään, kun iPhone ja Android ovat jo kaapanneet älypuhelinten markkinat. Ja toisaalta ihmisten pitäisi olla sitoutuneita heidän nykyisiin puhelimiinsa, kun sinne on talletettu tietoa ja siihen hankittu sovelluksia. Mutta näyttää että suurimmalle osalle ihmisistä jokin muu asia kuin älypuhelinten sovellukset ovat se ratkaiseva tekijä. Sikäli ristiriitaista, kun usein älypuhelin määritellään alustaksi johon voi osaa ja asentaa sovelluksia.

Voisiko siis olla, että ihmisille tärkein syy hankkia jokin älypuhelin on jokin muu kuin puhtaasti rationaalinen? No toki, monet puhuvat puhelinten wow-efektistä, jota löytyy milloin iPhonesta ja nyt sitten ilmeisesti Nokiastakin. Eli kun esittelemällä puhelinta saa ihastelevia katseita ja jopa vau-huudahduksia, niin voi kuvitella olevansa itse ihastelun kohde, joten puhelin antaa myönteisiä tunteita omistajalleen. Tokikaan tämä tunne ei päde normaaleihin päivittäistavaroihin, sillä tuskin kukaan esittelisi ostamaansa hienoa maitopurkkia. Tokihan niihinkin jotain tunteita liittyy, mutta paljon pienempänä kuin sellaisiin tavaroihin joilla voi erottautua muista.

Samanlaisia tunteita liittyy moniin muihinkin tavaroihin, kuten erityisesti autoihin. Katumaasturi, kuka oikeasti tarvitsee sellaista? Mutta kuitenkin ihmiset ovat hyviä keksimään järkisyitä tunteiden perusteella hankituille asioille. (Joo, katumaasturi on turvallinen.) Puhelimien ja autojen hankinnassa usein vaikuttavat tunteet katsotaan negatiivisiksi, kuten pätemisen tarve ja kateus. Näissä tunteissa taustalla on ihmisten keskinäinen arvostaminen, eli jollain tavoin ihminen tuntee olevansa arvokkaampi kuin toiset, tai toiset luulevat ihmisen kuvittelevan olevan arvokkaampi. Eli ehkä se onkin kateuden tunne, joka on se negatiivinen.

Mutta voisiko hankintoihin vaikuttavissa asioissa olla positiivisia tunteita? Tätä piti miettiä, kun tajusin tunnetasolla olevani houkuttunut mahdollisuudesta hankkia osuus Lapin kämpästä. En ainakaan itse tunnista, että olisin ajatellut edes kertovani siitä tutuille saati että olisin sillä jotenkin parantanut asemaani muiden silmissä. En osaa oikein nimetä sitä tunnetta joka houkuttelee Lappiin. Mutta kun miettii tarkemmin, niin "koskemattomia erämaita" ja "rohkea tutkimusmatkailija" saattoivat kuvata joitain mielessä liikkuneita ajatuksia eli tunteita. Jotain romantiikkaan liittyvää siis, ja tarve päästä tilaan jossa tuntisi olevansa vahvoilla eli onnellinen. Ehkei pidä kuitenkaan analysoida omia tunteitaan liikaa, myöntää vain ettei järkisyillä oman paikan hankkiminen Lapista ole tällä hetkellä kovin järkevää, parempi olisi vuokrata eri paikkoja tilanteen mukaan. Mutta pitäisikö tuo tunne sitten tappaa, ja käyttäytyä kuin kylmä kone?

Joku taloustieteilijä varmaan perustelisi tunteiden käyttöä sillä, että jos kaikki ihmiset ostaisivat vain sen mitä oikeasti tarvitsisivat eivätkä tavoittelisi enempää, niin kaupankäynti romahtaisi ja maan talous syöksyisi lamaan, mikä aiheuttaisi paljon onnettomuutta. Joten parempi siis jatkaa samaan malliin. Löytyi siis se tässäkin järkeen perustuva tekosyy, millä voi perustella tunneperäistä käytöstä.

Joka tapauksessa, kun ihminen on tunteellinen eläin, niin on turha yrittää pettää itseään ja väittää käyttäytyvänsä puhtaan rationaalisesti. Sen sijaan parempi yrittää tunnistaa omat tunteensa, ja miettiä miten ne vaikuttavat. Jos siis tunnen olevani romanttinen erämaan sankari hankkiessani Lapista kämpän, niin mikäs siinä, kunhan se ei aiheuta muille ihmisille kielteisiä tunteita. En siis olisi muita parempi ihminen tuon takia, ehkä vain hieman erilainen.

Tässä maailmassa taitavat menestyä ne, jotka osaavat aistia mitkä asiat aiheuttavat ihmisille tunteita. Jos osaisi vaikkapa etukäteen huomata, että jonkinlainen tavara aiheuttaisi ihmisille paljon hyviä tunteita, niin siitä tulisi varmasti myyntimenestys, suurempi kuin puhtaasti järjellä perusteltava esine. Samoin jos osaa tunnistaa muiden ihmisten tunteita, pystyy varmasti toimimaan menestyksellisesti. Mutta miten oppii tunnistamaan ihmisten tunteita? Onko siihen muita keinoja kuin tutkia omia tunteitaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti