torstai 20. joulukuuta 2012

Opi suvaitsemista, suvaitse oppimista

Kumpi on tärkeämpää, suvaita erilaisia ihmisiä ja mielipiteitä, vai olla hyvässä seurassa ja saada arvostusta samanmielisiltä ihmisiltä? Tärkeämpi on tietenkin riippuvainen katsantokannasta, mutta kumpi olisi mukavampaa? Netin keskustelupalstoilla usein ihmiset kerääntyvät sellaisille palstoille joissa viihtyvät. Ja viihtyvyys tulee usein siitä, että muilla keskustelijoilla on samanlaiset arvot ja mielipiteet, jolloin tulee helposti tunne että omaakin mielipidettä arvostetaan. On paljon helpompaa olla seurassa, jossa tuntee olevansa arvostettu, ja jossa ei tarvitse olla jatkuvasti varuillaan että joku kyseenalaistaisi sanomisesi riitamielellä.

Mutta sitten kun keskustelupalstalle eksyy jokin toisenhenkinen, ja alkaa esittämään omia mielipiteitään, alkavat ristiriidat nousta. Usein ihmiset ottavat toisten mielipiteet henkilökohtaisesti, eli jos joku väheksyy jotain asiaa joka on itselle tärkeä, niin se tuntuu kuin itseä väheksyttäisiin. Joten erilainen mielipide saa todennäköisesti kärkevän vastauksen, ja pian keskustelu menee väittelyksi. Näistä riidoista vain harva nauttii, silloin kun osuvat omalle kohdalle. Riidankylväjät ovat sitten asia erikseen, mutta he harvoin ottavat esille itse tärkeitä asioita, ja joissain asioissa nämä samat kylväjät voivat itse ottaa toisten mielipiteet henkilökohtaisesti. Usein eritavalla ajattelevat ihmiset joko lähtevät tai savustetaan keskustelupalstalta pois, ja ihana leppoisa rauha palaa taas hetkeksi.

Kuitenkin samanhenkisessä ympäristössä ei opi niin paljon uutta kuin sellaisessa jossa on paljon erilaisia ihmisiä. Esimerkiksi jotkut työyhteisöjen tehokkuutta selvitelleet ovat havainneet että erilaisista ihmisistä koostuva työyhteisö on tehokkaampi tai jopa luovempi kuin sellainen jossa kaikki ajattelevat samalla tavalla. Tämä on aivan johdonmukaista, sillä kun saa erilaisia virikkeitä, niin aivoilla on paljon enemmän valinnanvaraa yhdistellä asioita. Lisäksi erilaisista ajattelutavoista voi oppia ymmärtämään eri tapoja ajatella, ja parhaimmillaan ymmärtämään erilaisia ihmisiä. Tämä tarkoittaa suvaitsevaisuutta erilaisia ajatuksia ja ihmisiä kohtaan.

Joten jos asiaa ajateltaisiin puhtaasti tehokkuuden tai oppimisen kannalta, niin olisi parempi hakeutua sellaisiin piireihin, jossa on paljon erilailla ajattelevia ihmisiä. Kuitenkaan vain harvat tekevät näin, ja hekin yleensä vain harvoin. Pääsääntöisesti ihmiset haluavat olla samanmielisessä seurassa, jossa tuntee itsensä arvostetummaksi ja on helpompi olla oma itsensä.

Toki jotkut hakeutuvat palstoille, joissa on erilaisia mielipiteitä ja väittely on kiivasta. Mutta nämä väittelijät vain harvoin ovat siellä oppimassa ymmärtämään toisten mielipiteitä. Väittelyssä yleensä vain toistetaan omia ajatuksia, ja muiden ajatuksia luetaan vain sen verran mitä tarvitaan jotta pysytään keskustelussa ja voidaan esittää lisää omaa kantaa tukevia ajatuksia. Joten ei pelkkä erilainen yhteisökään itsessään ole riittävä tae tehokkuudelle tai oppimiselle, jos ei olla vastaanottavaisia erilaisille mielipiteille.

Uuden oppiminen on palkitsevaa, mutta raskasta. On paljon miellyttävämpää olla yhteisössä, jossa oppiminen tapahtuu hitaasti. Mistä tämä voisi johtua, siitäkö että oppiminen kuluttaa aivoissa paljon energiaa ja on raskasta? Vai mistä? Entä auttaako suvaitsevainen asenne tässä, eli jos on valmiimpi hyväksymään uusia ja erilaisia asioita, jotka eivät täysin sovi omiin vanhoihin kokemuksiin, niin onko oppiminen silloin kevyempää? Vai yhtä raskasta, ja suvaitsemattomuus on vain puolustusreaktio raskaalle oppimiselle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti